Woskowijka, owijka i pochodne

Nazwa “woskowijka” wraz z czasem przywędrowała do Polski po postacią przetłumaczonej nazwy “beeswax wrap”. Ze względu na „robocze” tłumaczenie, równolegle powstało również określenie – owijki. Ostatecznie każda z powyższych nazw dotyczy tego samego – czyli czego dokładniej?

Sama woskowijka jednowarstwowa produkowana pod tą samą postacią na całym świecie to nic innego, jak bawełna nasączona woskiem. Brzmi prosto, ale to dzięki temu połączeniu w wielu domach jednorazowe foliówki oraz aluminium zostało wykluczone z użytku lub w dużym stopniu ograniczono.

To ekologiczny odpowiednik folii spożywczej. W kuchni służy do owijania warzyw lub owoców i przechowywania ich w lodówce. Dwuwarstwowy wariant umożliwia zabranie żywności ze sobą na wynos bez obawy o przeciekanie np. pomidora w kanapce. Chebowijka przedłuża świeżość chleba i umożliwia zabranie lunchu na dłuższe wędrówki. Poniższy artykuł głębiej opisze różnice

Woskowijka/owijka ma dość prosty skład: bawełna i wosk pszczeli lub sojowy (w wersji wegańskiej). Całość wykonana z naturalnych produktów, przyjaznych środowisku, a w dodatku ostatni składnik nadaje całkowitej wodoodporności. 

Jak dbać i czyścić? Delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą, możemy użyć płynu do naczyń lub mydła, istotne, żeby nie trzeć ani nie narażać jej na zarysowania. Woskowijki nie pierzemy w pralce, ani zmywarce. Więcej na ten temat tutaj

W razie pytań, serdecznie zachęcamy do kontaktu: iga.jacaszek@gmail.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *